SLADOS (swedish)

SLADOS

This is a talk I gave at the Agila Sverige conference dinner 2015-06-03. This is the Swedish version, but there is an english version available too.

Introduktion

God kväll, chefer och konsulter!

Mitt namn är Marcus Ahnve och kommer från SLADOS, Safe Lean Agile Devops Scrumban. Namnet generas en gång i månaden av ett litet skript som söker på Google efter trendiga agila ord och sätter ihop det till en uttalbar förkortning.

Innan jag sätter igång, låt mig bara vara väldigt tydlig att SLADOS är för dig. Och dig. Och dig. Och du är längst bak som försöker smita iväg. SLADOS är för alla, även de som inte vill ha det.

I den moderna mjukvaruvärlden så mäts allt på hur agil du är. Och vi vet att du är trött på att vara mindre agil än de andra. Det är så tråkigt att hämta barnen på dagis, och träffa Lisas djäkla mamma som bara “äh, men vi har ju en velocity på 314 nu då”.

SLADOS är för dig! När agil utveckling blivit metodernas motsvarighet till en dansk glass med 3 kg glass och grädde i en strut stor som en vägkon, med en chokladboll på toppen, då är vi där och hjälper dig att tjäna pengar på den.

Manifestet

Ni har kanske hört talas om det Agila Manifestet. Ett gäng skäggiga hippies träffades i mitten av ingenting, gjorde hippiesaker en helg och kom ut ur dimman med följande:

Manifesto for Agile Software Development

We are uncovering better ways of developing software by doing it and helping others do it. Through this work we have come to value:

 • Individuals and interactions over processes and tools
 • Working software over comprehensive documentation
 • Customer collaboration over contract negotiation
 • Responding to change over following a plan

That is, while there is value in the items on the right, we value the items on the left

Observera hur de påpekar att det är sakerna till höger som faktiskt har värde, men att de “värderar” det till vänster mer. Det är ungefär samma sak som när föräldrar säger till sina barn “Ja, vår bil är värdefull, men jag värderar grytlappen du gjorde i slöjden mer”. Det är för väl att det till slut kom in några ekonomer och röjde upp i den här röran.

Nu undrar ni, men var är affären i allt detta? Det är precis det jag tänkte berätta för er.

SLADOS Manifesto for Agile Software Development

We heard that others had uncovered better ways of charging money for developing software by talking a lot about it and letting others do it. We want a part of this.

Så, välkommen till SLADOS, det enda du behöver komma ihåg för att överleva i den agila djungeln.

Vi tillhandahåller best-practice kunskap och modern, banbrytande merchandise. Traditionella agila processer pratar om lärandet av agilitet, att det är som att följa en stig med en odefinierat mål. Det är säkert toppen om man är ett Linuxanvändande linssoppeätande grottmiffohippie, men för oss som vill tjäna pengar så finns SLADOS. SLADOS låter dig vara precis så agil som du vill samtidigt som du fortsätter arbeta på samma trygga sätt du alltid gjort.

Management

Traditionella Safe, Lean, Agile Devops Scrumban metoder för mjukvaruutveckling misslyckas ofta med att leverera mjukvara som uppfyller de i förväg uppställda kraven på tid och på budget, vilket ju är det minsta man skulle kunna kräva av något som kallar sig för metodologi.

En del säger att det är karaktäristiskt för mjukvaruutveckling och att man inte kan förutsätta hur lång tid någonting tar om man inte gjort det innan. Vi säger att man man inte försöker tillräckligt mycket.

Och när folk inte försöker tillräckligt mycket, vad behövs då? Helt rätt, management. Att tala om för folk vad de skall göra är vad ni chefer är bra på, och SLADOS kommer att få er att briljera.

Att hantera alla metoder

Vi vet att problemet med att vara agil inte är att ändra ledarskapsstil, korta ned feedbackloopar eller att lära sig tredje versen till Kumbaya till nästa retrospektiv.

Nej, det stora problemet för dagens agila organisationer är att hänga med i det eviga flödet av nya agila metoder som dyker upp, med alltmer orimiliga namn såsom:

 • Scrum
 • DSDM
 • Crystal Clear
 • Lean
 • Kanban
 • Scrumban
 • Leanban
 • Kanbanban
 • KanbanOps
 • LeanOps
 • Rupban

Idag introducerar SLADOS ett produktpaket som hjälper er att hantera er agila-metod-portfölj. Alla SLADOS enterprise kunder kommer att få en kopia av vår kvartalsvisa utgåva av Agile Methodology Radar, där våra agila marknadsföringsexperter listar vad som är inne och vad som är ute i den agila världen.

Agile Methodology Radar

Med tanke på agilrörelsens rötter i Japan så är det här inte så konstigt, det är helt enkelt som Pokemon - man måste fånga alla. Detta leder oss till en annan SLADOS produkt som vi lanserar: samlaralbumet Mina Agila Metoder.

Mina Agila Metoder

Här kan man samla kort på alla agila metoder samt sina favoritagilister. Man kan ta med sig albumet till agila konferenser och byta kort, man kanske har en dublett på säg Leanban, eller så kan man ha den liggande på soffbordet där hemma.

Certifieringar

Alla dessa metoder har naturligtvis också certifieringar, vilket ni som representanter för seriösa organisationer naturligtvis vill att era medarbetare skall ta del av. Det blir väldigt många certfieringar.

Som SLADOS kund har man tillgång till de officiella SLADOS-certifieringarna. De är i sin tur är paraplycertifieringar för alla submetoder som SLADOS innehåller. Man prenumererar helt enkelt på ett visst antal certifieringar, och om det kommer fram en ny metod typ LeanbanOps som tas upp av SLADOS, så blir man automatiskt certifierad även i den. Vid eventuell tvekan vill jag påpeka att våra certfieringar är certifierade av de allra bästa certifieringscertifierare.

Det är inte nödvändigt, eller möjligt för den delen, att skicka era anställda på någon faktiskt utbildning i samband med certifieringarna. Det innebär ingen praktisk skillnad mot tidigare, det är ju inte så att certifieringar innebär någon skillnad i kunskap. På det här sättet så tjänar vi pengar och era anställda missar ingen värdefull produktionstid. Total win-win.

Enterprise Scale

Om en mjukvara släpps och ingen har mätt velocity, finns den? Kanske hos några användare, men inte i din nästa 360-review.

Riktig mjukvara definieras inte av vad som byggs utan av vem som bygger den. Att skriva Hello World är enkelt, att göra det med 1000 utvecklare, förlåt, heltidsekvivalenter, är svårt.

Ett litet team skriver bara koden som behövs, men om det inte räcker? Vad händer om man dessutom vill ha Rose-diagram, en IEEE expertkommitee på Hello World, dokumentation, patent, samt en klar och tydlig arbetsbeskrivning med toll gates, dead lines, avstämningar?

Var är er Scrum nu?

För detta räcker inte de gamla metoderna.

Ikväll introducerar SLADOS enterprise konceptet Constraint driven development, där begränsningen är att du inte får använda mindre än 1000 utvecklare.

Vem har tid att ändra i en organisation om man rattar ett projekt med 1000 utvecklare? Ingen. För våra enterprisekunder som har problem att få intern acceptans för agila metoder erbjuder vi även möjligheten att få officiellt branda om sin traditionella metod som en accepterad, auditerad agil metod. Här samarbetar vi naturligtvis med våra certifieringscertifierare.

Sammanfattning

SLADOS är en helhetslösning för att bli agil och för att navigera den ocean som är den agila världen. Vi ser till att ni kan fortsätta göra det ni alltid gjort, och bara byta namn.

Att andra helt annorlunda organisationer kommer att förbättra sig via verklig förändring kommer bara att öka entusiasmen för er nya metod.

FAQ

De vanligaste frågorna vi får:

Q: Hur förhåller sig detta till CMMI och ITIL?

A: Som tre Legobitar som passar jättebra ihop.

Q: Är det kompatibelt med SharePoint?

A: Ja.